Тази страница е достъпна и на Английски Английски.

Благотворителност

Доктори без граници

ХибридСъплай е партньорска компания от 2016 година на Лекари Без Граници. С годишно дарение от 3000 евро компанията подкрепя спешната медицинска помощ на организацията, разпространена в целия свят.

Пртнъорска компания

ХибридСъплай е партньорска компания от 2016 година на Лекари Без Граници. С годишно дарение от 3000 евро компанията подкрепя спешната медицинска помощ на организацията, разпространена в целия свят.

Като компания партньор, ние подкрепяме работата на „Лекари без граници“ от 2016 г. с дарение. Поради тази причина нашата компания беше одитирана предварително в съответствие с насоките за дарение на хуманитарната организация. С нашия принос „Лекари без граници“ спасява живота на хора в нужда по целия свят.

В Южен Судан

Доктори без граници

Доктори без граници

„Лекари без граници“ оказват спешна медицинска помощ както в разкъсани от войната райони, така и в райони, засегнати от природни катастрофи, където животът на много хора е застрашен, когато здравните структури се сринат или групите от населението не се осигуряват адекватно. В над 60 държави международни и местни служители работят в много различни направления: лекари, медицински сестри, акушерки и логистици. Дейностите им са разнообразни: те управляват клиники, изграждат центрове за хранене на деца, провеждат ваксинационни кампании и осигуряват на бежанци или разселени лица лекарства, чиста питейна вода, тоалетни и одеяла.

„Лекари без граници“ помага на хората в нужда бързо, професионално и без да се интересуват от техния произход, религия или политически убеждения. Този принцип не се е променил, откакто младите френски лекари и журналисти основават организацията през 1971 г. под името Médecins Sans Frontières. Когато се нарушават правата на цивилните лица в конфликтна ситуация и им се отказва помощ, служителите работят за тях. Организацията се ангажира с принципите на неутралност, безпристрастност и независимост. През 1999 г. „Лекари без граници“ бяха отличени с Нобелова награда за мир.

Германското подразделение на Лекари без граници е 90 процента финансирано от частни дарения. Това дава възможност да се работи независимо от политически или икономически интереси и организацията може да се фокусира там, където е необходима помощ. За допълнителна информация, моля, посетете: https://www.doctorswithoutborders.org/.

Проекти 2020

Чад: 200 000 деца, ваксинирани срещу морбили

Епидемия от морбили вилнее в големи части на Чад повече от година. За да се предотврати разпространението му, 95 процента от децата трябва да бъдат ваксинирани – но в Чад само 37 процента от децата под пет години са ваксинирани. Морбили могат да бъдат животозастрашаващи, особено в комбинация с недохранване. Спешен екип от „Лекари без граници“ лекува страдащите от морбили в района на Ам Тиман. Организацията също така стартира няколко мащабни ваксинационни кампании в партньорство с Министерството на здравеопазването на Чад. Повече от 200 000 деца са били ваксинирани срещу морбили, за да се предотврати нейното разпространение.

С 3000 евро лекарите без граници могат да закупят ваксини, за да имунизират 12 000 деца срещу морбили. С 5000 € или 10 000 €, броят на децата може да бъде съответно 20 000 или 40 000.

Чад: Ваксинационна кампания от Лекари без граници в района на Ам Тиман. Четиригодишната Ахта получава първата си ваксинация срещу морбили в живота си. Общо екипите на „Лекари без граници“ са защитили над 200 000 деца.

Чад: Лекарят Оливие Аларасем от „Лекари без граници“ лекува седемгодишно момиче, страдащо от морбили. Морбили могат да бъдат животозастрашаващи, особено за недохранени деца.

Южен Судан: Помощ за хората в бягство

Близо два милиона души живеят в южен Судан в бягство. Войните и насилието са ги принудили да напуснат домовете си. Наскоро имаше опустошителни наводнения, причинени от непрекъснати валежи. „Лекари без граници“ предоставя цялостна спешна помощ в цялата страна и предоставя медицински грижи на много места, където иначе няма да има такива. Екипите се грижат за недохранени деца, лекуват пациенти с малария, помагат при раждания и се борят с епидемии. Всяка година Лекари без граници предоставят повече от един милион медицински консултации в Южен Судан.

С 5 500 евро „Лекари без граници“ могат да помогнат на 550 жени да родят безопасно децата си- с необходимия стерилен материал. С 3000 евро или 11 000 евро броят на жените ще бъде съответно 300 и 1100.

Южен Судан: Доктор Катарина фон Голдакър преглежда пациентката си Няджуок Тот Тап, която е бременна в осмия месец. „Лекари без граници“ е една от малкото организации, които предоставят помощ в региона около Ланкиен.

Южен Судан: Момент на радост в разгара на разселването и насилието. Медицинската сестра Барбара Гарсия от „Лекари без граници“ играе с пациента си Нямах с балон от ръкавица.

Ухапвания от змии: Борба със забравена болест

Отравянето от ухапвания от змии е малко известна здравна криза. Всяка година около 2,7 милиона души по света са ухапани от отровни змии. 100 000 жертви на ухапвания умират, много други страдат през целия живот с увреждания и обезобразяване. „Лекари без граници“ е една от малкото организации, която помага: Екипите лекуват няколко хиляди пациенти всяка година, тестват антитоксини и картографират горещи точки на ухапване от змия. Освен това „Лекари без граници“ съветва Световната здравна организация (СЗО) и националните правителства, така че жертвите на ухапвания по целия свят най-накрая да имат достъп до ефективна помощ безплатно.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да лекуват седем души, ухапани от отровна змия с антидоти. При 3500 евро или 10 000 евро цифрата би била съответно пет или 14 души.

Южен Судан: Няджинма е спала, когато я е ухапала змия. Майка й тичаше с нея час и половина до най-близкия здравен център – но необходимата терапия не беше налична. Изпратена е при „Лекари без граници“. Тук тя най-накрая получи животоспасяващото противоотрова.

Южен Судан: Сезонните работници често работят боси на полето и поради това са особено уязвими от ухапвания от змии. Но животоспасяващата терапия с антидоти е скъпа и едва ли е достъпна за тях.

Проекти 2019

Йемен: Повече от 90 000 ранени са осигурени

Йемен: Осигурени са повече от 90 000 ранени от войната

Петнадесетгодишната Уада се лекува в изолационното отделение в болницата „Лекари без граници“ в Аден. Раната й е заразена с устойчиви микроби.

Много хора в Йемен са подложени на насилие на войната всеки ден. Повече от половината здравни заведения в страната са затворени, защото са унищожени или защото липсва медицински персонал или лекарства. „Лекари без граници“ е една от малкото местни медицински организации, която помага и от двете страни на гражданската война. От началото на боевете през март 2015 г. до октомври 2018 г. „Лекари без граници“ са лекували повече от 90 000 ранени и насилствено ранени. Организацията работи в дванадесет болници и здравни центрове. В допълнение, той поддържа 20 други съоръжения с материали и експертни съвети. Лекари без граници предоставят тази помощ с 2200 служители.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да съберат хирургически инструменти, превръзки и лекарства за 135 спешни пациенти. С 3000 € или 10 000 € има 80 или 275 спешни пациенти.

След като кръвната проба на този тежко болен човек беше положителна, персоналът на „Лекари без граници“ го премести в специален център за лечение на ебола.

През август 2018 г. е обявено огнище на ебола в Демократична република Конго. Това е десетото и най-тежко огнище в страната от откриването на вируса през 1976 г. Епидемията е трудно контролируема, тъй като засегнатите провинции Северно Киву и Итури се борят. Според Министерството на здравеопазването на Конго 483 души са се разболели само през първите четири месеца и половина, като 265 от тях са починали от Ебола. „Лекари без граници“ подкрепя ограничаването на епидемията на много нива: Екипите се занимават особено с изолирането и лечението на пациентите, подпомагането на ваксинационните кампании и поемането на задачи по превенция и повишаване на осведомеността. Освен това „Лекари без граници“ информира важните лица, вземащи решения в общностите, за техните усилия срещу ебола. С тяхна подкрепа екипите могат по-добре да достигнат до пациентите и техните роднини.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да финансират, например, пет палатки от 45 квадратни метра, в които пациентите с ебола са изолирани и лекувани. С 3000 € или 10 000 € ще има три или десет болнични палатки.

Проекти 2017

Йемен: Помощ при екстремни условия

Йемен: Помощ при екстремни условия

Йемен: В болницата в Аден екипите от „Лекари без граници“ участват в животоспасяващи операции.

Населението в Йемен страда от жесток конфликт от март 2015 г. Въздушните нападения отново и отново удрят болници и училища. Съоръженията на „Лекари без граници“ също са били атакувани няколко пъти. Близо 2000 йеменски и международни работници оказват спешна помощ при тези екстремни условия. Екипите работят директно в болници и здравни центрове в Йемен, както и подпомагат 24 лечебни заведения в страната. Помощта варира от хирургични процедури, акушерство и мобилни медицински екипи до осигуряване на вода и други консумативи.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да придобият хирургически инструменти, превръзки и лекарства за 135 спешни пациенти. С 3000 евро или 10 000 евро това биха били 80 спешни пациенти или 275 спешни пациенти.

Нигерия: Спешна помощ за недохранени деца

Нигерия: Спешна помощ за недохранени деца

Тази майка отишла с детето си на преглед в здравен център „Лекари без граници“ в Северна Нигерия. Децата с недохранване обикновено също страдат от малария, респираторни инфекции или диария.

Около два милиона души бягат от Североизточна Нигерия. Те търсят защита от боеве между въоръжената група „Боко Харам“ и нигерийските военни. Голяма част от разселените хора живеят в импровизирани лагери при най-трудните условия. Почти всичко липсва за снабдяването на това огромно количество хора. Много деца са изтощени и в смъртна опасност. Екипите на „Лекари без граници“ лекуват болни, грижат се за недохранени деца, разпределят помощи, храна и вода. Работниците организират големи ваксинационни кампании, особено за защита на отслабените деца от болести като морбили.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат например да предоставят на повече от 220 недохранени деца готова за употреба терапевтична храна за четири седмици. С 3000 евро или 10 000 евро, това би било повече от 130 деца или 450 деца.

Проекти 2016

В сърцето на Африка

В сърцето на Африка

Това дете се нуждае от спешна помощ в болница в Барака, подкрепена от Лекари без граници. То страда от тежка маларийна болест.

Политическата и хуманитарна ситуация в Демократична република Конго е нестабилна от десетилетия: разселване и насилие, болести и недохранване застрашават живота на хората. Епидемии от болести – като малария, морбили и холера – се появяват отново и отново. Следователно екипите на „Лекари без граници“ предоставят основни здравни грижи в най-голямата държава в сърцето на Африка, като лекуват недохранени деца и пациенти с малария и морбили. Те оперират ранени хора, придружават раждания и лекуват пациенти с туберкулоза и ХИВ. Екипите също са активни в превенцията на здравето: те ваксинират хиляди деца чрез мащабни кампании, обучават хората за здравословни проблеми и разпространяват мрежи против комари, които предпазват от малария.

С 3000 евро лекарите без граници могат да лекуват над 11 500 деца срещу малария. С 5.000 € или 7.800 € има повече от 19.000 деца или повече от 30.000 деца.

В Южен Судан

В Южен Судан

В нашата болница в Мелут основно лекуваме хора, които са били изгонени от своя регион в резултат на бойни действия.

Политическата и хуманитарна ситуация в Южен Судан е нестабилна от десетилетия. Отново и отново хората страдат от въоръжени конфликти. Насилието често ескалира в страната. Около 1,5 милиона южни суданци бягат от боевете в своята страна. Те се нуждаят от спешна медицинска помощ, храна, питейна вода и подслон. Достъпът до разселени хора е голямо предизвикателство за хуманитарните организации на много места. В някои области „Лекари без граници“ е единствената организация за помощ, предлагаща здравни грижи на хората. Екипите осигуряват хирургическа помощ, основни здравни грижи, акушерство, хранене, разпределение и ваксинационни кампании.

С 8 000 евро лекарите без граници могат например да прилагат анестезия на 325 тежко ранени хора, които трябва да бъдат подложени на спешна операция след огнища на насилие. С 3000 € или 10,000 € ще бъде осигурена анестезия за 125 тежко ранени или над 400 тежко ранени.