Тази страница е достъпна и на Английски Английски.

Проекти 2019

Йемен: Повече от 90 000 ранени са осигурени

Йемен: Осигурени са повече от 90 000 ранени от войната

Петнадесетгодишната Уада се лекува в изолационното отделение в болницата „Лекари без граници“ в Аден. Раната й е заразена с устойчиви микроби.

Много хора в Йемен са подложени на насилие на войната всеки ден. Повече от половината здравни заведения в страната са затворени, защото са унищожени или защото липсва медицински персонал или лекарства. „Лекари без граници“ е една от малкото местни медицински организации, която помага и от двете страни на гражданската война. От началото на боевете през март 2015 г. до октомври 2018 г. „Лекари без граници“ са лекували повече от 90 000 ранени и насилствено ранени. Организацията работи в дванадесет болници и здравни центрове. В допълнение, той поддържа 20 други съоръжения с материали и експертни съвети. Лекари без граници предоставят тази помощ с 2200 служители.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да съберат хирургически инструменти, превръзки и лекарства за 135 спешни пациенти. С 3000 € или 10 000 € има 80 или 275 спешни пациенти.

След като кръвната проба на този тежко болен човек беше положителна, персоналът на „Лекари без граници“ го премести в специален център за лечение на ебола.

През август 2018 г. е обявено огнище на ебола в Демократична република Конго. Това е десетото и най-тежко огнище в страната от откриването на вируса през 1976 г. Епидемията е трудно контролируема, тъй като засегнатите провинции Северно Киву и Итури се борят. Според Министерството на здравеопазването на Конго 483 души са се разболели само през първите четири месеца и половина, като 265 от тях са починали от Ебола. „Лекари без граници“ подкрепя ограничаването на епидемията на много нива: Екипите се занимават особено с изолирането и лечението на пациентите, подпомагането на ваксинационните кампании и поемането на задачи по превенция и повишаване на осведомеността. Освен това „Лекари без граници“ информира важните лица, вземащи решения в общностите, за техните усилия срещу ебола. С тяхна подкрепа екипите могат по-добре да достигнат до пациентите и техните роднини.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да финансират, например, пет палатки от 45 квадратни метра, в които пациентите с ебола са изолирани и лекувани. С 3000 € или 10 000 € ще има три или десет болнични палатки.