Тази страница е достъпна и на Английски Английски.

Проекти 2020

Чад: 200 000 деца, ваксинирани срещу морбили

Епидемия от морбили вилнее в големи части на Чад повече от година. За да се предотврати разпространението му, 95 процента от децата трябва да бъдат ваксинирани – но в Чад само 37 процента от децата под пет години са ваксинирани. Морбили могат да бъдат животозастрашаващи, особено в комбинация с недохранване. Спешен екип от „Лекари без граници“ лекува страдащите от морбили в района на Ам Тиман. Организацията също така стартира няколко мащабни ваксинационни кампании в партньорство с Министерството на здравеопазването на Чад. Повече от 200 000 деца са били ваксинирани срещу морбили, за да се предотврати нейното разпространение.

С 3000 евро лекарите без граници могат да закупят ваксини, за да имунизират 12 000 деца срещу морбили. С 5000 € или 10 000 €, броят на децата може да бъде съответно 20 000 или 40 000.

Чад: Ваксинационна кампания от Лекари без граници в района на Ам Тиман. Четиригодишната Ахта получава първата си ваксинация срещу морбили в живота си. Общо екипите на „Лекари без граници“ са защитили над 200 000 деца.

Чад: Лекарят Оливие Аларасем от „Лекари без граници“ лекува седемгодишно момиче, страдащо от морбили. Морбили могат да бъдат животозастрашаващи, особено за недохранени деца.

Южен Судан: Помощ за хората в бягство

Близо два милиона души живеят в южен Судан в бягство. Войните и насилието са ги принудили да напуснат домовете си. Наскоро имаше опустошителни наводнения, причинени от непрекъснати валежи. „Лекари без граници“ предоставя цялостна спешна помощ в цялата страна и предоставя медицински грижи на много места, където иначе няма да има такива. Екипите се грижат за недохранени деца, лекуват пациенти с малария, помагат при раждания и се борят с епидемии. Всяка година Лекари без граници предоставят повече от един милион медицински консултации в Южен Судан.

С 5 500 евро „Лекари без граници“ могат да помогнат на 550 жени да родят безопасно децата си- с необходимия стерилен материал. С 3000 евро или 11 000 евро броят на жените ще бъде съответно 300 и 1100.

Южен Судан: Доктор Катарина фон Голдакър преглежда пациентката си Няджуок Тот Тап, която е бременна в осмия месец. „Лекари без граници“ е една от малкото организации, които предоставят помощ в региона около Ланкиен.

Южен Судан: Момент на радост в разгара на разселването и насилието. Медицинската сестра Барбара Гарсия от „Лекари без граници“ играе с пациента си Нямах с балон от ръкавица.

Ухапвания от змии: Борба със забравена болест

Отравянето от ухапвания от змии е малко известна здравна криза. Всяка година около 2,7 милиона души по света са ухапани от отровни змии. 100 000 жертви на ухапвания умират, много други страдат през целия живот с увреждания и обезобразяване. „Лекари без граници“ е една от малкото организации, която помага: Екипите лекуват няколко хиляди пациенти всяка година, тестват антитоксини и картографират горещи точки на ухапване от змия. Освен това „Лекари без граници“ съветва Световната здравна организация (СЗО) и националните правителства, така че жертвите на ухапвания по целия свят най-накрая да имат достъп до ефективна помощ безплатно.

С 5000 евро „Лекари без граници“ могат да лекуват седем души, ухапани от отровна змия с антидоти. При 3500 евро или 10 000 евро цифрата би била съответно пет или 14 души.

Южен Судан: Няджинма е спала, когато я е ухапала змия. Майка й тичаше с нея час и половина до най-близкия здравен център – но необходимата терапия не беше налична. Изпратена е при „Лекари без граници“. Тук тя най-накрая получи животоспасяващото противоотрова.

Южен Судан: Сезонните работници често работят боси на полето и поради това са особено уязвими от ухапвания от змии. Но животоспасяващата терапия с антидоти е скъпа и едва ли е достъпна за тях.